SECİMSENİN MEDYA AJANSI

Arama Motoru Optimizasyonu

Dönüşüm Odaklı SEO Teknikleri (DOST)
Sitenizi önce eşe dosta tanıttınız sonra internette forumlara eklediniz. Bir hevesle pek çok dizinde paylaştınız.

Sonra Google Adwords Reklamlarıyla tanıştınız ve işe yaradı mı tam olarak anlamadığınız bir şekilde kampanyalar oluşturdunuz. Sonra birileri geldi biz seo’cuyuz diye bir de onlara verdiniz sitenizi üst sıralar çıkarsın diye.

Google’da günde ne kadar arama yapıldığını tahmin edin?

Şimdi de bu aramaların web siteniz yada blog siteniz ile ne kadar alakalı bulunduğunu düşünün. Şöyle söyleyelim, her gün Google’da yaklaşık 6 milyara yakın arama yapıyoruz. Bir başka deyişle saniyede 70,000 öğrenmek istediğimiz şey için Google’da danışıyoruz diyebiliriz. Aradığımız sorgularla alakalı karşımıza binlerce web sitesi çıkıyor. Bunlardan ancak bazıları sizin web sitenizi işaret ediyor. Okyanustaki balık misali. Hatta web siteniz Google arama sayfasının ilk sayfasında çıkmıyorsa arama meydana getiren kullananların ancak %5’ine yetişme şansınız var. Çünkü Google’da arama meydana getiren kullananların yaklaşık �’i aradığını ilk sayfada bulup arama periyodunu sonlandırıyor. Durum bu şekilde olunca bir arama sorgusu için binlerce web sayfası rekabet ederken bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar web sayfası kendini direkt Google’ın ilk sayfasında gösterebiliyor.

SEO (Search Engine Optimization) Nedir?

SEO, Search Engine Optimization teriminin kısaltılmışıdır. Türkçe’de Arama Motoru Optimizasyonu olarak anlatım edilmektedir. Arama motoru optimizasyonu, web sitenizin Google arama sonuçlarında daha görünür olmasını sağlamak için meydana getirilen bir ekip emekleri anlatım eder. Başka bir deyişle SEO, internet sayfalarınızın muayyen anahtar kelimelerde en iyi kararı göstermesini sağlamak için yapmış olduğunuz site içi, site dışı ve içeriksel olarak bütün emekleri anlatım eder.

Site İçi SEO

Site içi SEO adından da anlaşılacağı benzer biçimde sayfalarınız üstünde teknik ve içeriksek geliştirilmeleri kapsar. Site İçi SEO faktörlerini 3 ana başlıkta toplamak istiyorum

  • İçerik
  • Anahtar Kelime
  • Teknik SEO

İçerik

Google, kullanıcılarına her vakit en ilgili içerikleri bularak iyi bir tecrübe yaşatmayı hedefler. Bir sayfanın içinde ne olduğu onu alakalı arama sorgularında sıralamaya girmesini elde eden en mühim faktörlerden birisidir. Sonuçta insanoğlu bu içeriklere ulaşmak için arama yapıyor değil mi? Kısaca içerik SEO çalışmalarının en mühim parçalarından birisidir diyebiliriz. Tüm bunlardan ötürü kaliteli, tüketilebilir içerik üretmek SEO çalışmalarının temel taşını oluşturmaktadır. İçerik üretirken şunları göz önünde bulundurmanızda yarar var, İçeriğiniz kullanıcılara ne olursa olsun bir kıymet sağlamalı. Bu yüzden kendinizi bir saniyeliğine içeriğinizi tüketecek insanların yerine koymalı ve beklentilerini düşünün. İçeriğiniz yalnızca text olmak zorunda değil. Video, infografik, podcast, görsel benzer biçimde multimedia elementleriyle içeriğinizi geliştirebilirsiniz. Doğal düşünün, bir alt antet hakkındaki fazlaca detaya girmek istemiyorsanız o mevzu iyi özetleyen başka bir siteye rabıta vermeye “erkek bedavadan backlink aldı” gözüyle bakmayın. Yineliyorum fakat mühim olan kullanıcılara kıymet sağlamak sonuçta. Hedeflediğiniz anahtar kelimelerde çıkan neticeleri inceleyin. Bu size yeni içerik fikirleri verebilir. İçerik uzunluğunun sıralamaya etkisi SEO için optimize edilmiş sayfaların içeriklerinin uzunluğu ne kadar olmalı? Bu fazlaca sık sorulan ve araştırılan bir soru. Ancak bunun net bir cevabı yok. En azından bende yok. Ancak düşünce yürütmeniz için yapılma birtakım analizlerden bahsedeceğim. Bir kesim 1000-2000 kelime arasının ülkü bulunduğunu bazıları da 2000’in üstünde olması icap ettiğini bazıları da 500’ün üstünde olmasının ehil bulunduğunu savunuyor.

Güncel, Taze İçerik

Arama motorları yeni, taze ve güncellenen içerikleri kesinlikle sever. Sevmek de zorunda.

Anahtar Kelime Kullanımı

Kabul edelim arama sonuçlarını etkileyen en önemli faktörlerden birisi ziyaretçilere sunduğunuz içeriktir. İçeriğinizde bulunan hedef anahtar kelimeleriniz de bir o kadar önemlidir. 

Ancak doğru bir şekilde.

Spam niteliğinde anahtar kelime kullanan internet siteleri ile hepiniz karşılaşmışsınızdır. Bunun fayda sağlamasını geçtim Google tarafından spam olarak algılanıp daha kötü sonuçlar almanıza bile neden olabilir.

Peki,

Anahtar kelimeyi içerikte kaç defa kullanmalıyız?

Bu suali SEO’ya alaka duyan her insan düşünmüştür. Bunun net bir cevabının bulunduğunu söyleyemeyeceğim. İçeriğinizin uzunluğuna, hedeflediğiniz anahtar kelimenin uzunluğuna nazaran ayrım değişik yorumlar yapılabilir. Popüler WordPress eklentisi YOAST ülkü anahtar kelime oranının %0.5 ile %3 bulunduğunu söylüyor. Ama bunu söylerken bunu etkileyen ve dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan bir fazlaca etkenin bulunduğunun da altını çiziyor.

Okunabilirlik & Erişim

Google ya da genel olarak arama motorları, internet sitenizi taramak ve indexlemek için botlardan, meta tag’lerden yararlanır. Botlar, kullanıcıların erişebildiği tüm noktaları gezer ve belirli algoritmalara göre sitenizi indexler. Botlar internet sitenizi dolaşırken verdiğiniz iç / dış bağlantıları da inceler. Bu şekilde değerli içeriklerinizi de anlayabilir.


Peki, trafiği yükselsin, arama motorlarında üst sıralarda çıksın diye uğraştığınız canım siteniz sizin verdiğiniz paraları geri verebildi mi? Veremediyse eğer bunun suçu onda mı?


Biz e-Revizyon olarak site sahiplerine en son akla gelen şeyi önceden hatırlatıyoruz; Sitenizi dönüşüm oranı incelemesine tabi tutun!
Dönüşüm oranı en basit anlatımıyla sitenize yaptığınız yatırımın faydaya yani gelire dönüşme oranıdır. Eğer bir siteye yatırım yapacak iseniz onun size gelir getirip getirmeyeceğinizi yani dönüşüm oranını iyi belirlemelisiniz.

Biz ne sunuyoruz…
Bu pek çok firmanın ürününü çıkarmadan önce tespit etmesi gerekeni sunuyoruz. Siteniz dönüşüm bakımından ne seviyede. Bununla da yetinmiyoruz ve neler yaparsanız bu oranı yükseltebilirsiniz size bunları söylüyoruz.