SECİMSENİN MEDYA AJANSI

Medya İlişkileri

Modern Toplulukların 4. Gücü “MEDYA”
Medya ilişkileri yönetiminde ilk adım, neyin haber değeri taşıdığını iyi bilmektir.

Haber değeri taşımayan bilgiler medya için cazip değildir, bu yüzden firmanızın haberlerinin doğru hazırlanması atılması gereken ilk önemli adımdır.

İkinci adım ise bu haberi tüm mecralara ulaştırmak değil, konuyla ilgilenen, bu konuda yayın yapan medyayı seçmektir. 50’ye yakın ulusal gazetenin, sayıları 1000’lere dayanan dergilerin ve her geçen gün sayısı artan internetteki haber sitelerinin bulunduğu ülkemizde medyadaki yetkili isimler sürekli değişmekte ve hızlı bir sirkülasyon yaşanmaktadır. Bu yüzden medya iletişim bilgilerinin sürekli güncellenmesi ve takibi de medya ilişkileri yönetmeninin görevleri arasındadır.

Medya ilişkilerinin üçüncü adımını, haberlerin nerelerde ve ne şekilde yayınlandığının takibidir. Bu da başlı başına bir uzmanlık işidir.

Dördüncü adım ise medya ilişkilerinin sürekliliğidir, yayımlanan haberler bir süre sonra gündemden düşer. Sürekli gündemde kalmak için devamlılık şarttır.

Medya Takip ve Programlama

İnternet ağı ve paralel olarak dijital endüstri sürekli büyümekte ve hızlanmakta.

Neredeyse her gün yeni bir teknoloji ortaya çıkıyor ve yeni bir sosyal medya mecrası oluşuyor.

Dolayısıyla şirketler ve markaları hakkında gerek müşteriler gerekse rakip şirketler tarafından çeşitli konuşmalar ve yorumlar yapılıyor. Şirketlerin, tüm bu akışı kontrol edebilmesi ve gözlemlemesi dinamik iş temposunda imkansız hale gelebiliyor. BU noktada, söz konusu mecralarda ortaya çıkan her türlü haber ve yorum çok yakından takip edilmeli ve değerlendirilmelidir.


e-Revizyon ekibi olarak; sosyal ağlarda, bloglarda, forumlarda, haber siteleri ve portallar gibi kanallarda siz ve markanız hakkında olumlu yada olumsuz konuşmaları, yorumları takip ederek, anlaşılması kolay ve değerlendirilebilir raporlar halinde sunuyoruz.

Konu Hakkındaki Sorular

Medya ilişkileri kurumlara ne sağlar?
Medya ilişkilerini iyi organize eden şirketler marka bilinirliğini artırır, kendisini en doğru şekilde ifade eder, rakipleri arasından sıyrılıp ilk akla gelen isim olma yolunda ilerler.


Haber hazırlanırken nelere dikkat edilir?
Kurumun stratejileri doğrultusunda hedeflerine yönelik olarak haber çalışması gerçekleştirilir. Önemli olan bir yerde geniş yer almak değil, doğru mesajın doğru şekilde iletilmesidir. Bazen küçük bir haber çok ciddi geri bildirimler sağlarken, bazen sayfalarca yer almak firmaya hiçbir geri dönüş sağlamayabilir. Bu yüzden önemli olan haberin niceliği değil niteliğindir.

Haberin orijinalliği de çok önem taşır. Yeni bir yaklaşım içeren, okuyucusunun "fayda" algıladığı haber her zaman ön plana çıkar.


Ne tarz çalışmalar yapılır?
Kurumun iletişim stratejisini oluşturmak; nasıl bir yol izlenmeli, kimler ön plana çıkartılmalı, hangi mecralar kullanılmalı, iletişim sürecinin planlanması ve kurgulanması.
Kurumun etkinlikleri, markaları ve çalışmaları hakkında basın bültenlerinin hazırlanması
Özel çalışma gerektiren konularda röportajlar organize edilmesi
Gerektiğinde medya mensupları ile toplantılar düzenlenmesi
Kurum yöneticilerinin toplumsal konularla ilgili görüşlerinin medyaya iletilmesi.
Raporlama; çalışma dönemi sonunda gelinen nokta ve verilerle ilgili raporun hazırlanması.


Zamanlama neden önemlidir?
Zamanlama da doğru mecraya haberin gönderilmesi kadar önemlidir. Yayınlar dinamik bir yapıya sahiptir ve her zaman son bildirim tarihleri (deadline) vardır. Bu tarih sonrasında ulaştırılan haberlerin yayınlanma şansı olmaz.


Kolay ulaşılabilirlik ne sağlar?
Medya zamanla yarışır, dolayısıyla bilgiye kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmak ister. Ulaşılan bilginin de beklentilerini karşılamasını, tüm sorularına cevap vermesini ister. Bu yüzden

e-REVİZYON, kurumların medya ilişkilerini yürütürken internet üzerinden basın bültenlere erişim hizmeti de sağlar.


Medya ilişkileri ile ilgili yanlış algılar
Türkiye’de oluşan yanlış kanılardan biri, medya ilişkilerinin başarısını "bültenleri istenilen yerlerde yayınlamakla" sınırlı tutmaktır. Halbuki medya bağımsızdır. Dolayısıyla güdümlü hareket etmez.

Medya ilişkileri yönetmeninin görevi haberleri doğru şekilde hazırlamak ve doğru mecralara iletmek, sonrasında da takibini yapmaktır. Öte yandan medya çalışanları için de aradıkları kurumda karşılarında bu konuda hizmet veren birini bulmak, onlara kolaylık sağlar.